JOURNAL OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR REVIEW
(JOB REVIEW)
ETİK İLKELER ve YAYIN POLİTİKASI
Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW) Dergisine gönderilecek olan çalışmaların yayına kabul edilmesinde bilimsel çalışmaların özgünlük, önem ve etki unsurları dikkate alınmaktadır. Bu nedenle Dergipark üzerinden sisteme yüklenmiş, hakem süreci olumlu olarak raporlanmış olan çalışmaların yayımlanıp yayımlanmayacağı kararı editör kurulunun onayına bağlıdır. Ayrıca, Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW), yayım sürecinin hiçbir aşamasında bilimsel çalışmalar için işlem ücreti ya da söz konusu bilimsel çalışmalara erişmek için abonelik ücreti talep etmez.
BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ
Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW) Dergisi, Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics - COPE) belirlediği etik standartları benimsemektedir. COPE, editör ve yayımcılara, yayım etiği konusunda önerilerde bulunmakta, özellikle araştırma ve yayım suistimali konusunda nasıl davranılması gerektiği ve ne yapılması gerektiği konusunda yapılacakları belirtmektedir. Bu kapsamda Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW) Dergisi, Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE: Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yayın etiğini tüm yönleriyle takip eder.
Öte yandan, TR Dizin 2020 kriterleri kapsamında araştırma makalelerinden ETİK KURUL İZNİ alınması ve çalışmanın yöntem kısmında izinle ilgili bilgilerin (kurul adı, tarih, sayı ve no) belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, araştırma makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış çalışmalar için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak bu durumda çalışmanın yöntem bölümünde detaylı bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
Etik Kurul İzni Gerektiren Bilimsel Çalışmalar;
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar
Değerlendirme Politikası
Dergiye gönderilen her makale, önce, editör tarafından ön incelemeye tabi tutulmakta, dergide yayımlanması açısından uygun görüldüğünde, çift kör-hakemlik değerlendirme işlemi için bağımsız iki hakeme gönderilmektedir. Journal of Organizational Behavior Review Dergisi, makalelerin kör hakem değerlendirilmesi sürecini benimsemektedir. Bu süreçte makale yazar/larının ve hakemlerin isimleri birbirlerinden gizlenir. Hakem değerlendirmeleri sonucuna göre makalelerin dergide yayımı konusunda kabul, düzeltme veya ret kararına varılır.
Editör, alınan gönderimlerin özgünlüğü kontrol etmek için çeşitli “intihal kontrol” yazılımları veya programları (iThenticate gibi) kullanabilir.
İntihal Politikası
Dergi, intihal konusunda sıfır tolerans politikasına sahiptir.
Editör intihal konusunu iki yöntemle ele almaktadır: Hakem değerlendirmesi ve intihal engelleme yazılımları (örneğin, ithenticate.com). Dergiye gelen tüm gönderiler hakem değerlendirmesine gönderilmeden önce iThenticate isimli yazılımla kontrol edilmektedir.
Gönderinin herhangi bir aşamasında - kabulden önce veya sonra, yayımdan önce herhangi bir aşamada - gerek hakemler gerekse editoryal ofis tarafından intihal tespit edildiğinde, editör yazar/yazarları ikaz ederek gönderinin yeniden yazımını ve/veya uygun atıfta bulunmasını talep edebilir. Eğer intihal çok yaygınsa (örneğin, gönderinin %30'undan fazlasında intihal söz konusu ise), gönderi red edilebilir veya yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilebilir. Eğer yayımdan sonra intihal tespit edilirse, bu durum okuyucu kitlesine dergide editör notu olarak açıklanır ve yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilir.
EDİTÖRÜN SORUMLULUKLARI
• Editörler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet tercihi, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirirler.
• Editörler, gönderilen yazıların yayımlanması için adil bir çift kör-hakem değerlendirme süreci sağlarlar.
• Editörler bir makaleyi yayıma kabul ya da reddederken, makalenin öneminin, özgünlüğünün ve açıklığının yanı sıra, çalışmanın geçerliliğini ve dergi kapsamına uygunluğunu da göz önünde bulundurarak nihai karar verme hakkına sahiptirler.
• Editörler; yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidirler.
• Editörler yayın etiğine uymayan bir durumla karşılaştığında veya kendilerine bir suçlama ulaştığında gereğini yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük geçmiş sayıları da kapsar.
Yayın Kurulu, yukarıda sıralanan sorumlulukların editörler tarafından yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde ilgili editör/ler görevini sonlandırır.
HAKEMİN SORUMLULUKLARI
• Hakemler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirirler.
• Hakemler makalenin bilimselliğinin arttırılması ve makalenin yayınlanması için görüşlerini bildirmek suretiyle editörlük sürecine katkıda bulunurlar. Bilimin gelişmesine katkı sağladığı bilinci içerisinde hakemlik görevini yerine getirirler.
• Hakemler, ilgili makale için hakemlik yapıp yapamayacağını dair kararını en kısa sürede editöre bildirmelidirler.
• Hakemler açısından; araştırma, yazarlar ya da destekleyiciler ile ilgili bir çıkar veya rekabet çakışması bulunmamalıdır.
• Hakemler, makale değerlendirme sırasında elde ettiği bilgiyi ve/veya fikri kendi çıkarları için kullanmamalıdırlar.
• Hakemler, gönderilen çalışma ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması ve yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarının farkına vardığında editöre bildirilmesi ile yükümlüdürler.
• Hakemler, gönderilen bir çalışmanın içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüklerinde ya da hızlı bir değerlendirme yapılamayacağı durumlarda editörü bilgilendirmeliler ve değerlendirme sürecinden affını istemelidirler.
Editörler, yukarıda sıralanan sorumlulukların hakemler tarafından yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde ilgili hakemlerin görevlerini sonlandırırlar; raporunu/raporlarını iptal ederler.
YAZARIN SORUMLULUKLARI
• Yazarlar, araştırma verilerini dürüst, tarafsız ve bilimsel yöntemlerle toplamalı ve yorumlamalıdırlar. Bilimsel araştırmalarda gerçek ve tahrif edilmemiş veriler kullanmalıdır.
• Yazarlar, gönderdikleri çalışmanın daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığı ya da yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmış olmadığını beyan etmelidirler.
• Yazarlar, dergi kapsamında belirlenen geçerli telif hakkı sözleşme ve yasalarına uymalıdırlar.
• Yazarlar çalışmaya ait hakem önerilerini azami dikkatle ele almalı ve istenilen düzeltmeleri yapmalıdırlar.
• Yazarlar nezaket sınırları içerisinde hakem önerilerini eleştirebilmelidirler.
• Yazarlar; başka yazarlar, katkı sağlayıcılar ya da kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapmalı ve ilgili kaynakları belirtmelidirler.
Editörler, yukarıda sıralanan sorumlulukların yazar/yazarlar tarafından yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde hangi aşamada olursa olsun makaleyi yayımlamaktan vazgeçerler; makale yayımladıktan sonra tespit edilmesi halinde ise yayımlanacak ilk sayıda "Düzeltme Metni" yayımlanır.